رفلاکس معده و علائم خطرناک آن را بشناسید!
رفلاکس معده یکی از شایعترین بیماریهای مزمن معده است که افراد زیادی را برای سالیان متوالی دچار دغدغههای مربوط به خود میکند. طبق گفته پزشکان و متخصصان، هر فرد در طول زندگی خود ممکن است چندین بار به رفلاکس معده مبتلا شود، اما اگر این اتفاق در یک هفته، دو بار یا بیشتر رخ دهد، یعنی فرد به بیماری رفلاکس معده مبتلا است. اگرچه هر فرد مبتلا به بیماری رفلاکس معده به مرور با آنچه موجب بروز این حالت در معده او میشود آشنا شده و به زودی متوجه راهکارهایی میشود که میتواند به او در مقابله با این عارضه کمک کند.
تداوم رفلاکس معده میتواند مشکلات حادی از جمله سرطان یا سایر بیماریهای گوارش را پدید آورد. از این رو در این مقاله از #ابوفاضل شاهین شهر میخواهیم درباره علائم خطرناک رفلاکس معده، شناخت نشانههایی مانند سوزش معده و یا ترش کردن و مواردی از این قبیل، اطلاعات لازم را کسب کرده و نسبت به درمان رفلاکس آگاهی لازم را به دست آوریم تا از بروز چنین عارضهای جلوگیری کرده یا به فکر درمان صددرصد رفلاکس معده باشیم. متداول ترین روش های درمانی رفلاکس معده عبارتند از:
- داروهای شیمیایی مانند رانیتیدین، پانتوپرازول، لانسوپرازول و امپرازول
- درمان های گیاهی و خانگی
- طب سوزنی
- عمل جراحی در موارد حاد
- کاهش وزن
- ترک سیگار
- کاهش حجم وعده های غذایی
- استفاده از تمرین های ورزشی مخصوص
- عدم خوابیدن و استحمام پس از غذا خوردن
- عدم مصرف مواد غذایی محرک اسید معده
- جویدن آدامس پس از صرف غذا
مطلب پیشنهادی: #علائم زخم معده چیست؟
علائم خطرناک رفلاکس معده
همه افرادی که به بیماری رفلاکس معده مبتلا هستند، علائم و نشانههای یکسانی را در عملکرد سیستمهای داخلی بدن خود تجربه نمیکنند. بلکه علائم خطرناک رفلاکس معده بسته به اینکه کدام یک از اندامهای داخلی درگیر این بیماری شده یا از آن تاثیر گرفتهاند میتواند متفاوت باشد. بیشتر این علائم که معمولا در بسیاری از بیماران مبتلا به رفلاکس معده مشترک است به شرح زیر است:
- سوزش معده یا احساس درد سر معده که گاهی به قفسه سینه نیز سرایت کرده و سبب میشود بیمار نتواند مرکز اصلی انتشار درد یا سوزش را تشخیص دهد.
- ترش کردن به نحوی که بیمار در گلو و دهان خود طعم تلخ یا ترشی را احساس میکند. گاهی ممکن بخشی از آخرین وعده غذایی مصرف شده توسط بیمار از معده به دهانش بازگردد.
- احساس سیری نامطلوب به نوعی که شخص پس از ساعتها غذا نخوردن همچنان احساس سیری دارد.
- رفلاکس معده و بی حالی، بروز خلط گلو، تهوع و استفراغ نیز میتواند در برخی شرایط همراه بیمار باشد.
- گلو درد، سکسههای طولانی مدت و آزاردهنده که تمام عملکرد بدن را تحت تاثیر قرار میدهد، از دیگر نشانههای رفلاکس معده است.
مطلب پیشنهادی: #درمان سریع گلو درد
آیا رفلاکس معده قابل درمان است ؟!
در پاسخ به این سوال که «آیا رفلاکس معده قابل درمان است؟!» میتوان گفت: بسته به پیشرفت و جدیت بیماری، راههای درمان رفلاکس میتواند متفاوت باشد.
گاهی بیمار بدون نیاز به داروهای شیمیایی، با استفاده از طب سوزنی یا سایر درمانهای گیاهی و خانگی، میتواند بیماری خود را کنترل کرده و به مرور چگونگی مدارا کردن با آن را بیاموزد. گاهی نیز روند بیماری به نحوی سریع و قوی است که مراجعه به پزشک، دریافت راهنمای درمانی کنترلشده و استفاده از داروهای معده و گوارش مانند رانیتیدین، پانتوپرازول، لانسوپرازول و امپرازول باید در سریعترین اقدام صورت گیرد.
در مواقعی که پیشرفت بیمار بسیار چشمگیر بوده و شرایط حاد و بحرانی را برای بیمار پدیدار ساخته است، امکان انجام جراحی لاپاراسکوپیک نیز وجود دارد.
رفلاکس معده چه زمانی رخ میدهد؟
زمانی که اسید از معده به مری بازگردد، به اصطلاح رفلاکس معده رخ داده است. این پدید در نوزادان به کررات دیده میشود. اگرچه رفلاکس نوزاد نشان از بیماری خاصی نبوده و در اکثر نوزادان سلامت به دفعات دیده میشود، اما ازدیاد این پدیده در بدن انسان بالغ میتوان نشان از عدم فعالیت صحیح سیستم گوارش او بوده و میبایست یک نشانه جدی و هشدار برداشت شود.
رفلاکس نوزاد به دلیل ضعف ماهیچهای مری و معده به وقوع میپیوندد که طی آن اسید به مری نوزاد بازگشته و سبب بیقراری و کلافگی او میگردد. اما انسان بالغ میتواند مشکلات جدیتری را به دنبال ازدیاد دفعات رفلاکس معده تجربه نماید. برای مثال مشکلات #تنگی نفس یا حتی در مواق حادتر سرطان معده یا مری که در ادامه به بررسی هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.
رفلاکس معده و تنگی نفس
بد نیست بدانید، افرادی که زیاد دچار رفلاکس معده میشوند، ممکن است به بیماریهای تنفسی مانند آسم دچار شوند. رابطه رفلاکس معده و تنگی نفس یک رابطه پایاپای است چرا که اسید به هنگام بازگشت به سمت مری میتواند دریچههای تنفسی را مسدود کرده و تنفس فرد را مختل نماید. در چنین شرایطی بروز سکسه امری رایج است. اگرچه این سکسه خود سبب تحریک بیشتر معده و مری میشود و به بیقراری و کلافگی شخص مبتلا به رفلاکس معده میافزاید، اما درواقع یک واکنش طبیعی برای بازگشت تنفس به حالت عادی است.
GERD در علم پزشکی اختصاری است که از آن برای نمایش رفلاکس معده استفاده میکنند. مطالعات و تحقیقات نشان دادهاند احتمال آنکه فرد مبتلا به GERD یا همان رفلاکس معده، به تنگی نفس یا آسم دچار باشد با احتمال اینکه فرد مبتلا به آسم، به GERD یا رفلاکس معده دچار باشد برابر است. پس رفلاکس معده و تنگی نفس یک رابطه دو طرفه در علم پزشکی است.
مطلب پیشنهادی: #درمان معده درد
آیا دارچین به رفلاکس معده کمک می کند؟
دارچین دارای هزاران مواد درمانی و کاربردی است اما برای کمک به رفلاکس اسید و علائم آن شناخته شده نیست. ممکن است شرایط قبلی رفلاکس را تشدید کند. با این حال، حداقل استفاده از آن هیچ ضرری ندارد.
مطلب پیشنهادی: #خواص درمانی دارچین
رفلاکس معده و سرطان
گاهی رفلاکسهای شدید معده آن هم برای مدتهای طولانی و به دفعات در طی چند روز میتواند نشانهای از ظهور سرطان معده در شخص باشد؛ به همین دلیل نمیتوان ارتباط رفلاکس معده و سرطان را نادیده گرفت. زمانی که سلولهای دهانه معده از حالت استاندارد و سالم خود خارج میشوند، عملکرد صحیح خود را از دست داده و فرد را به علائم زیر دچار میسازند:
- بیاشتهایی
- سوزش سر معده
- تهوع
- ترش کردن
- احساس تلخی یا طعم گس در دهان
- کاهش وزن ناگهانی
- احساس کلافگی و آشفتگی
- بروز اختلال در خواب
- مشکل در فرو دادن لقمههای غذا
- مشکل در نوشیدن مایعات و بلع
- احساس سیری ناخوشایند
- احساس وجود توده یا سنگینی در معده یا ناحیه شکم
- احساس پر بودن و سنگینی بی دلیل
- خستگی و بیحالی
عوامل خارجی تشدید کننده رفلاکس معده
سیگار کشیدن بهخصوص بلافاصله بعد از وعدههای غذایی چرب، مصرف الکل، نوشابه یا نوشیدنیهای گازدار به مدت طولانی در زندگی فردی، عدم خواب کافی، سبک زندگی ناسالم، عصبانیتها و فشارهای روحی طاقتفرسا و طولانی، بارداری، عدم داشتن تغذیه سالم، عدم خوردن صبحانه در بازه زمانی مناسب، خواب زیاد، خواب با معده سنگین، نداشتن تحرک کافی و بسیاری از این دست موارد، میتوانند فرد را به رفلاکس خاموش یا بیماری رفلاکس معده دچار نماید.
برای اینکه در اثر تغذیه ناسالم به رفلاکس معده مبتلا نشوید ویا در صورت ابتلا به رفلاکس معده، از رژیمهای غذایی غیر اصولی پیروی نکنید که به معده شما آسیب بیشتری وارد کند؛ باید از یک مشاور تغذیه حرفهای کمک بگیرید. بهاره ابوفاضل شاهین شهر یکی از بهترین مشاوران تغذیه است که برخلاف بسیاری از مشاوران، یک رژیم غذایی لاغری اختصاصی به شما ارائه میدهد و در طی مسیر لاغری شما را پیگیری و راهنمایی می کند. نمیتوان همه افراد را با یک نوع رژیم به هدف خود رساند. برای استفاده از رژیمهای بهاره ابوفاضل شاهین شهر، همین حالا بر روی #ابوفاضل شاهین شهر، وارد سایت شوید.
برای نوشتن نظر، باید وارد شوید.