واریس چیست؟ معجزه درمان واریس را بخوانید
رگهای تارعنکبوتی، رگهای نازک و ریزی هستند که گاهی از زیرپوست خودنمایی کرده و ظاهر پوست را زشت میکند. باید گفت که از یک درد گنگ و احساس خستگی در پا شروع میشود. البته که خیلی از افراد آن را پشت گوش میاندازند و منتظر میمانند تا روزی که این درد برطرف شود غافل از اینکه یکی از سیاهرگهای پایشان روزبهروز گرفتگی بیشتری پیداکرده و بعدازآن میبینند که قسمتی از پایشان تغییر رنگ داده و متورم شده و بهشدت دردناک است. انواع دیگری از برجستگیهای عروقی بهجز واریس ممکن است در پاها دیده شود. میزان شیوع این اختلال بین %۵۰ -۱۰ تخمین زده میشود. البته این میزان با بالا رفتن سن افزایش مییابد. زنانی که چندین بارداری و زایمان داشتهاند شانس بیشتری دارند و احتمالاً میزان شیوع در جوامع شهری بیشتر از جوامع روستایی است.
علت بروز واریس
شایعترین عاملهای خطر ابتلا به واریس عبارتاند از:
- ضعیف بودن دریچهها و آسیب دیدن سیاهرگها
ضعیف بودن دریچهها میتواند ارثی یا پی آمد تصادف، بیماری یا آسیبدیدگی باشد. البته گاهی اوقات نمیتوان دلیل مشخصی را برای ضعیف بودن دریچهها تعیین کرد. دریچههای ضعیفی که عملکرد مناسب ندارند، نمیتوانند بهطور عادی باز و بسته شوند، درنتیجه خون میتواند به سمت پایینتنه برگردد. از بین رفتن خاصیت ارتجاعی سیاهرگها نیز اثر مشابهی را به وجود میآورد؛ سیاهرگها بیشازحد کشیده میشوند و دریچهها ضعیف میشوند و نمیتوانند بهدرستی عمل کنند.
- سن
عملکرد بسیاری از بخشهای بدن بهموازات بالا رفتن سن رو به نقصان میگذارد و در این میان سیاهرگها از این قاعده مستثنا نیستند. سیاهرگها بهتدریج خاصیت کشسانی خود را ازدستداده و مستعد ابتلا به عارضههای عروقی مانند واریس میشوند.
- جنسیت
خانمها، بهویژه در دوران بارداری بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستند. هورمون زنانه استروژن سیاهرگها را شل میکند و زمینه را برای نشت خون از دریچهها فراهم میکند. البته این بدان منظور نیست که آقایان به واریس مبتلا نمیشوند، بلکه برخی آقایان بدشانسی میآورند و دچار واریس میشوند، بالعکس بعضی خانمها شانس میآورند و از این عارضه فرار میکنند. درهرحال واریس در میان خانمها شایعتر است. قاعدگی و یائسگی نیز محرکهای شناختهشدهای هستند که به دلیل ایجاد نوسانات هورمونی خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهند.
- شغل
ایستادن طولانیمدت باعث میشود که خون در پاها جمع شود و فشار مضاعفی به دریچهها وارد شود. درنتیجه دریچهها مجبور میشوند که برای برگرداندن خون به سمت بالا سختتر کار کنند و بهاینترتیب بهمرورزمان ضعیف میشوند. بهطورکلی اگر مدت طولانی بیحرکت بایستید، جریان خون مختل میشود.
- سابقه خانوادگی
اگر در خانوادهتان فردی مبتلابه واریس باشد، شما نیز بیشتر مستعد ابتلا به واریس هستید. چون واریس عارضهای ارثی است. ژنتیک نیز در ابتلا به واریس نقش دارد، البته منظورمان این نیست که حتماً به واریس مبتلا میشوید، اما سابقه خانوادگی، خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد.
- اضافهوزن و چاقی
اضافهوزن یا چاقی باعث میشود که فشار و کشش مضاعفی به بخشهای مختلف بدن، ازجمله سیاهرگها وارد شود. چربی اضافی بدن برگردش خون اثر میگذارد و با فشار آوردن به سیاهرگها در درازمدت باعث آسیب دیدن آنها میشود.
- بارداری
بارداری، فشارها و تنشهای متعددی را به بدن وارد میکند. تغییرات هورمونی دوران بارداری معمولاً باعث شل شدن دیوارههای سیاهرگها میشود و توانایی آنها را برای پمپاژ رو به بالای خون به سمت قلب مختل میکند. این اثر شل شدن دریچهها را نیز به دنبال دارد که بهنوبه خود باعث میشود خون در عوض آنکه به سمت بالاتنه برود، رو به عقب به سمت پاها برگردد.
- آسیب دیدن پاها
آسیب دیدن پاها خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد. انجام جراحی، شکستگی استخوانهای درشتنی یا نازکنی یا مشکلات گردش خون در پایین پاها ازجمله آسیبهایی هستند که احتمال ایجاد رگهای واریسی را بیشتر میکنند.
- یبوست
یبوست یا زور زدن هنگام دفع خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد. تقلای هنگام دفع فشار شدیدی را به سیاهرگها وارد میکند و باعث میشود که سیاهرگها بیشازحد کشیده شوند و درنهایت آسیب ببینند. این آسیبدیدگی در قالب رگهای واریسی نمود مییابد.
- ابتلا به بیماریهای مختلف
عارضههایی مانند نارسایی عروقی مزمن زمانی بروز مییابند که دریچههای سیاهرگها آسیب ببینند یا از بین بروند. این آسیبدیدگی ورم دردناک پاها و خطر ایجاد زخمها یا عفونتهای پوستی را به دنبال دارد. نارسایی عروقی مزمن نیز بهندرت موجب ابتلا به واریس میشود.
- زندگی بدون تحرک
سبک زندگی بدون تحرک عامل ابتلا به بیماریهای مختلفی مانند واریس است. ساعتها پشت میز نشستن و کار کردن با کامپیوتر مصداق بارزی از سبک زندگی بدون تحرک است که خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد.
- پوشیدن لباسهای تنگ
پوشیدن بعضی لباسها و کفشها مانند کفش پاشنهبلند گردش خون را محدود میکند و درنتیجه خطر ابتلا به واریس را افزایش میدهد. کفش تنگ جریان خون را مختل میکند و فشاری که وارد میکند، باعث میشود خون در سیاهرگهای سطحی جریان پیدا کند و به پاها برگردد. این وضعیت مشکلات مزمنی را برای سیاهرگها به وجود میآورد.
- وزنهبرداری و بلند کردن اشیای سنگین
هنگام بلند کردن وزنههای سنگین باید مراقب باشید، در هنگام وزنهبرداری سیاهرگها منبسط میشوند و تحتفشار قرار میگیرند، دریچهها ضعیف شده و زمینه برای ابتلا به واریس فراهم میشود.
روغن لیمو که از پوست لیمو ترش که یکی از مرکبات است به دست میآید یکی از روغنهای ضروری است. برای خواندن درباره #خواص روغن لیمو به مقاله نوشته شده مراجعه نمایید.
علائم واریس
واریسهای متورم معمولاً در ساق و ران پا ایجاد میشوند و ممکن است به رنگ آبی یا بنفش تیره باشند و ازنظر ظاهری اغلب متورم، برآمده یا پیچخورده هستند. واریس پا علائم دیگری نیز دارد که شامل:
- بیحسی پا
- دردناک بودن پا
- ضربان، خارش و سوزش در پا
- قرمزی، تورم، حساسیت به لمس در اطراف پا
- زخم یا شکستگی پوست در اطراف پا
- پاهای بیقرار یا سنگین و گرفتگی مکرر
علائم دیگر عبارتاند از:
- درد در پاها، احساس سنگینی و ناراحتی
- تورم مچ پا
- سوزش در پاها
- گرفتگی عضلات در پاها، بهویژه شبها
- پوست خشک، خارشدار و نازک روی ورید آسیبدیده
علائم واریس پا معمولاً در هوای گرم یا اگر مدت طولانی ایستادهاید، بدتر میشود. هنگام راه رفتن یا استراحت و با بالا آوردن پاها ممکن است بهبود یابند.خواص توت فرنگی به قدری زیاد است که شاید هرگز تصورش را هم نمیکردید برای دانستن درباره #خواص توت فرنگی به مقاله ما مراجعه نمایید.
راههای تشخیص واریس
پزشکان از روشهای زیر علائم واریس را تشخیص میدهند:
- سونوگرافی داپلر
در این آزمایش از اسکن سونوگرافی برای تهیه اطلاعاتی از جهت جریان خون در رگها استفاده میشود.
- سونوگرافی داپلکس رنگی
یک اسکن سونوگرافی دوپلکس رنگی، تصاویری رنگی از ساختار رگها تهیه میکند. این امر به متخصص اجازه میدهد تا اختلالات موجود در رگها تشخیص داده شوند. این آزمایش همچنین سرعت جریان خون را اندازهگیری کند.
- فتوپلتیسموگرافی
فتوپلاتیسموگرافی تکنیکی است که تغییرات در حجم اندام بدن را اندازه میگیرد.
- ونوگرافی
روش ونوگرافی شامل تزریق یک محلول حاجب به رگ و سپس تصویربرداری با اشعه ایکس برای مشاهده فرایند رفلکس وریدی است.
- سیتیاسکن و ام آر آی
سیتیاسکن و ام آر آی به شناسایی واریس کمک میکنند زیرا در تشخیص ترومبوز وریدی عمقی مؤثر هستند.
- سونوگرافی داخل عروقی
این روش یک فنّاوری جدید است که در آنیک پروب سونوگرافی کوچک از طریق انتهای کاتتر به داخل رگ وارد میشود تا بتوان رگهایی که تنگشده یا تحتفشار گرفتهاند را مشاهده کرد.# خواص پنیرک برای درمان برخی از بیماری ها بسیار مورد توجه است. برای اینکه بدانید پنیرک یک گیاه سرشار از خواص دارویی است به لینک مقاله نوشته شده ما سر بزنید.
درمان واریس
درمان خانگی واریس پا
- لباسهای بپوشید که تنگ نیستند و محدودیتی برای جریان خون ایجاد نکنند.
- پاها را بالا نگهدارید
بالا نگهداشتن پاها، باعث کاهش فشار در رگهای ساق پا شده و نیروی گرانش کمک میکند تا خون بهراحتی به قلب برگردد.
- ماساژ
ماساژ آرام مناطق آسیبدیده، به گردش خون در رگها کمک میکند. برای دستیابی به نتایج بهینه میتوانید از
- درمان واریس پا در طب سنتی
طب سنتی و داروهای خانگی میتوانند در درمان واریس پا مفید باشند. مصرف موارد زیر به کاهش رگهای واریسی کمک میکنند:
سرکه سیب، روغنزیتون، فلفل هندی، سیر، جعفری
- درمان واریس پا با ورزش
ورزش میتواند در کاهش رگهای واریسی مؤثر باشد. این ورزشها باید تحت نظارت یک متخصص انجام شوند. بهترین ورزشها برای درمان واریس شامل:
- دوچرخهسواری یا پدال زدن
- پیادهروی
- بالا بردن پاها
- لانژ
- فعال و پرتحرک باشید
از نشستن برای مدت طولانی خودداری کنید. سعی کنید هرازگاهی از جای خود برخاسته و کمی در اطراف حرکت کنید و یا موقعیت خود را بهطور مکرر تغییر دهید تا خون بتواند بهراحتی جریان داشته باشد.
- از انجام برخی از ورزشها اجتناب کنید
در صورت ابتلا به رگهای واریسی، باید از هر ورزش شدید و پرفشاری اجتناب کنید.وزنهبرداری و وزنه زدن نیز فعالیتهای پرفشار دیگری هستند که گردش خون وریدی را تشدید میکنند.از تمرینات یوگای طولانیمدت برای عضلات شکم و نیز حرکات کرانچ و دراز و نشست نیز خودداری کنید.
گل راعی یا هوفاریقون جزء گیاهان علفی و پایا بومی اروپا است. برای آشنایی با #خواص گل راعی به مقاله نوشته شده ابوفاضل شاهین شهر در این باره مراجعه نمایید.
روغنهای گیاهی برای درمان واریس:
- روغن اسانس شاه بلوط: یکی دیگر از روشهای درمان واریس پا استفاده از روغن اسانس شاه بلوط است. از این روغن میتوان به صورت موضعی استفاده کرد. روغن اسانس شاه بلوط درد، خارش و تورم واریس را کاهش میدهد. جالب است بدانید این روغن گیاهی پر خاصیت علاوه بر کمک به کاهش درد و تورم واریس به نوعی نقش حفاظتی داشته و از آسیب بیشتر مویرگها بر اثر واریس جلوگیری میکند.
- روغن اسانس کاج دریایی: از این روغن گیاهی میتوان به عنوان معجزه درمان واریس یاد کرد. استفاده منظم از روغن اسانس کاج دریایی میتواند تأثیرات شگفتانگیزی بر روی کاهش تورم واریس داشته باشد. این روغن دارای خواص ضد التهابی هم است.
- روغن اسانس بو مادران: گیاه بو مادران از دیگر گیاهان دارویی مؤثر برای درمان واریس است که از روغن آن میتوان برای کاهش علائم این بیماری استفاده کرد. به منظور بهرهمندی از خواص روغن بو مادران این روغن گیاهی را به صورت موضعی استفاده کنید.
- روغن براهمی: روغن آب قاشقی که تحت عنوان روغن براهمی مشهور است یکی دیگر از روغنهای کاربردی برای کاهش علائم واریس پا میباشد. این روغن دارای ترکیبات شیمیایی مؤثری به نامتری ترپنیک است که این ترکیب نقش زیادی بر روی افزایش کلاژنسازی و الاستین شدن دارد. این خصوصیت روغن براهمی آن را برای درمان واریس کاربردی کرده است. در خصوص تأثیر کلاژنسازی بر روی درمان واریس لازم به توضیح است که الاستین شدن به منظور تقویت پوشش داخلی سیاهرگ لازم و ضروری است. تقویت سیاهرگ هم به معنای کاهش واریس میباشد.
- روغن زنجبیل: زنجبیل گیاه دارویی با طبع گرم است. ماساژ دادن پوست پا با روغن زنجبیل حس گرمای لذت بخشی را بر روی پوست شما ایجاد میکند. زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدان بوده و وجود این ترکیبات سبب کمک به کاهش التهاب واریس پا میشود.
- روغن هلی کریزوم: یکی از مهمترین دلایلی که سبب بروز واریس میشود، ضعیف بودن جریان خون در بدن است. روغن هلی کریزوم به دلیل مؤثر بودن در بهبود گردش خون معجزه درمان واریس است و تأثیرات زیادی در کاهش علائم واریس دارد. استفاده منظم این روغن از بروز واریس جلوگیری میکند.
#علائم سردی معده چیست و چگونه معده سرد را درمان کنیم اگر به دنبال جواب این سوالات هستید به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
روش استفاده از روغن های گیاهی برای درمان واریس:
یکی از درشت مغذیهای مورد نیاز بدن، پروتئین است که باید به صورت روزانه در وعده های غذایی وجود داشته باشد. برای دانستن #علائم کمبود پروتئین به مقاله ما مراجعه نمایید.
نکات مهم در استفاده از روغن های گیاهی برای درمان واریس:
برای درمان واریس چه بخوریم:
- دانه چیا: دانههای چیتا با وجود ابعاد کوچکی که دارند از مزایای بسیار بالایی برخوردار بوده و ارزش غذایی زیادی دارند. در هر اونس دانه چیتا 11 گرم فیبر و در حدود 5 گرم اسید چرب امگا 3 وجود دارد. ترکیبات مغذی موجود در دانههای چیتا میتوانند به بهبود سلامت رگها کمک کرده و سلامت را به رگهای آسیب دیده باز گردانند. افزودن دانههای چیتا به برنامه غذایی هیچ محدودیتی ندارد و میتوانید دانههای چیتا را به تنهایی مصرف کرده یا آنها را به سالاد یا غلات صبحانه خود اضافه کنید.
- توت: توت میوه خوش مزه که دارای انواع مختلفی بوده و خواص درمانی زیادی هم دارد. از جمله ترکیبات مغذی موجود در انواع توت میتوان به آنتی اکسیدانهای این میوه اشاره کرد که سبب مؤثر بودن مصرف انواع توت برای تقویت عروق و بهبود التهاب میشود. انواع توت از جمله بلوبری مواد مغذی دیگری نظیر ویتأمین E و ویتأمین C هم دارا هستند. مصرف روزانه یک مشت توت به افراد مبتلا به واریس پیشنهاد میشود. از توت میتوانید برای تهیه اسموتی هم استفاده کرده و این میوه را در کنار ترکیبات مغذی دیگری مصرف کنید.
- موز: در ادامه پاسخ به این سؤال که برای درمان واریس چه بخوریم میتوان به موز اشاره کرد. موز یک منبع غنی از پتاسیم و منیزیم است و این ترکیبات مغذی سبب شده تا تأثیرات مثبتی بر روی کاهش علائم واریس و کمک به درمان آن داشته باشد.
- گندم سیاه: آنتی اکسیدانهای موجود در گندم سیاه سبب شده تا مصرف آن گردش خون در بدن را بهبود دهد. گندم سیاه فیبر و پروتئین بالایی داشته و از آن میتوانید برای تهیه فرنی استفاده کرده. با افزودن این غذا به رژیم غذایی روزانه سلامت خود را تضمین کنید. روش دیگر افزودن گندم سیاه به برنامه غذایی روزانه این است که گندم سیاه را آرد کرده و از آرد گندم سیاه به جای آرد کامل استفاده کنید.
- سبزیجات برگ دار: سبزیجات برگ دار نظیر کلم کولارد و کلم پیچ سرشار از منیزیم هستند که سبب بهبود جریان گردش خون در بدن میشوند. تمام انواع سبزیجات ادرارآور بوده و به این ترتیب سبب کاهش تورم در پاها میشوند.
- آووکادو: چربی موجود در آووکادو از آن دسته چربیهای مفید برای بدن است که سبب بهبود سلامت قلب و عروق میشوند. این میوه ترکیبات مغذی زیادی همانند ویتأمین C، ویتأمین E، منیزیم و پتاسیم دارد. آووکادو را به قطعات کوچک تقسیم کرده و در سالاد بریزید.
- ماهی: ماهی یک منبع غنی از امگا 3 است. امگا 3 در برخی از انواع ماهی نظیر ماهی قزل آلا و ماهی ساردین بیشتر از دیگر انواع ماهی میباشد. مصرف منظم ماهی به دلیل دارا بودن امگا 3 جریان خون را بهبود بخشیده و علائم واریس را کاهش میدهد.
از تخم گشنیز معمولا به عنوان ادویه استفاده میشود. خواص تخم گشنیز فراوان است برای آشنایی بیشتر به مقاله ما مراجعه نمایید با عنوان #خواص تخم گشنیز
غذاهای مضر برای واریس:
- کربوهیدرات تصفیه شده: افراد مبتلا به واریس تا جایی که امکان دارد باید از مصرف کربوهیدراتهای ساده و پیچیده خودداری کنند. غذاهای حاوی کربوهیدرات را میتوان یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر روی بروز بیماریهای مزمن دانست و این غذاها سلامت قلب و عروق را کاهش میدهند. افراد مبتلا به واریس بهتر است کربوهیدراتهای تصفیه شده را با کربوهیدراتهای پیچیده نظیر برنج قهوهای، جو دو سر و. . جایگزین کنند و از کربوهیدراتهای پیچیده استفاده کنند.
- شکر: مصرف شکر زیاد از دیگر ممنوعات غذایی برای بیماران مبتلا به واریس است. بیشتر دسرها و میان وعدهها نظیر کیک، شکلات، شیرینی و. . مقادیر بالایی شکر دارند و مصرف شکر زیاد سلامت قلب و عروق را تحت تأثیر مستقیم قرار میدهد. شکر زیاد قند خون را بالا برده و در نتیجه انسولین زیادی در بدن ترشح میشود. در رژیم غذایی روزانه بهتر است از قندهای طبیعی مثل قند موجود در میوهها استفاده کنید.
- غذاهای شور: مصرف غذاهای شور به معنای دریافت سدیم بالا است. افزایش غلظت سدیم در خون هم سبب میشود تا احتباس بیش از حد آب در بدن اتفاق افتاده و حجم خون افزایش پیدا کند. در نتیجه فشار در رگهای واریس و التهاب آنها بیشتر میشود.
- غذاهای کنسرو شده: از دیگر غذاهای ممنوعه برای بیماران مبتلا به واریس غذاهای کنسروی است. این غذاهای آماده با ماده شیمیایی به نام بیسفنول پوشیده میشوند. این ماده بر هورمونهای بدن تأثیر گذاشته و سبب بدتر شدن وضع رگهای واریس میشود.
راه درمان سریع و قطعی واریس
راههای زیر برای درمان واریس وجود دارد:
- کرم واریس
چندین نوع کرم و پماد برای کاهش رگهای عنکبوتی و عروق واریسی موجود هست.
- جورابهای واریس
جوراب واریس بطور مداوم پاها را فشرده کرده و به حرکت موثر خون توسط رگها و عضلات پا کمک میکنند.
- درمان با لیزر
متخصصین از فنّاوری جدیدی در درمان لیزری برای درمان رگهای واریسی استفاده میکنند. لیزر با فرستادن پرتوهای قوی نور به رگ عمل میکند و موجب میشود که رگ بهآرامی محو و ناپدید گردد.
- اسکلروتراپی
درروش اسکلروتراپی، پزشک محلولی را به رگهای کوچک و متوسط تزریق میکند که موجب زخم و بسته شدن رگها میگردد. چند هفته پس از درمان واریس پا، این رنگها باید ناپدید شوند.
- لیزر داخل عروق (EVLT)
در این روش از فیبرهای نازک لیزر داخل رگ برای بستن رگهای واریس بزرگ استفاده میشود.
- رادیوفرکوئنسی
روش رادیوفرکوئنسی (RF) شامل عبور دادن یک پروب به داخل یکی از رگهای بلندتر واریسی با استفاده از سونوگرافی است. انرژی ناشی از رادیوفرکوئنسی موجب گرم شدن رگ و درنتیجه بسته شدن آن میگردد.
- درمانهای جراحی
چند روش درمانی جراحی برای بیماری واریس پیشرفته وجود دارد که عبارتاند از:
- برداشتن ورید
- فلبکتومی
- #جراحی آندوسکوپی رگ
و اما برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد واریس و رژیمهای غذایی اصولی و درست بهتر است به سایت #رژیم من رفته و از برنامههای غذایی بهاره ابوفاضل شاهین شهر استفاده نمایید.
برای نوشتن نظر، باید وارد شوید.